
Burun estetiği, en eski kozmetik cerrahi işlemlerden biri olarak kabul edilmektedir ve günümüzün en popüler olanları arasındadır. Burun estetiği sanatı, son birkaç on yılda önemli gelişmelerden geçmiştir. Eskiden belirli bir burun tipi oluşturmak için herkese aynı yaklaşım uygulanırken; günümüzün birincil hedefi, dengeli bir yüz profili elde etmek için yüzün tamamıyla uyum sağlayan bir burun oluşturmaktır.
Kozmetik sebeplerin yanı sıra, burun içindeki hava akışını ve solunum problemlerini düzeltmek gibi işlevsel amaçlar için de burun estetiği yapılabilir. Bu işlem, her bireyin kozmetik ya da işlevsel gereksinimlerine göre özelleştirilmiş önemli bir tekniktir ve kişiye özel hedeflerin gerçekleştirilmesi için kullanılabilecek çok sayıda etkili teknik vardır.
RİNOPLASTİ (BURUN ESTETİĞİ) NEDİR?
“Burun estetiği”, “burnun yeniden şekillendirilmesi” ya da “burun şekillendirme” olarak da bilinen rinoplasti, burun şeklini ve/veya boyutunu değiştiren cerrahi bir işlemdir. Genellikle burun görünümünü iyileştirmek ve yüzün tüm özelliklerini dengelemek amacıyla burnun ucu, delikleri ya da kemeri bu işlemde sıklıkla ele alınmaktadır.
RİNOPLASTİ KİMLERE UYGULABİLİR?
Rinoplasti hem kadınlarda hem de erkeklerde yüz gelişiminin sona ermesinden sonra burun hatlarını iyileştirme gereksinimi duymaları durumunda gerçekleştirilebilir. İdeal adaylar, genel olarak sağlıklı, sigara içmeyen ve işlem ile ilgili gerçekçi beklentileri olan bireylerdir.
Burun estetiği yapılacak hastaların bazı ortak özellikleri aşağıdaki gibi özetlenebilir ve aşağıda sıralanan bu özelliklerden bir ya da daha fazlasına sahipseniz iyi bir adaysınız demektir:
- Asimetrik burun
- Burunda eğrilik
- Sarkık burun
- Yüzün geri kalanıyla ilişkili orantısız burun
- Gözlüğün burundan kaymasına neden olacak şekilde burun kemerinin alçak olması ya da düz olması
- Burun kemerinde belirgin tümsekler ya da çökmeler
- İleri derecede büyük, küçük, geniş, dar ya da daralmış burun delikleri
- Burnun ucunun kalın, büyük, yumru biçiminde veya kalkık olması
- Burun biçiminden ve boyutlarından rahatsız olma
- Burnunuzdan nefes almakta zorlanma ve horlama sorunları
- Önceki rinoplasti sonuçlarını düzeltme isteği
- Travma veya yaralanmadan etkilenen burun onarımı isteme
AMELİYAT ÖNCESİ AMELİYATI GERÇEKLEŞTİRECEK CERRAHA DANIŞMA
MediExpert cerrahıyla, burun estetiği için yapılacak muayene esnasında aşağıdaki konular konuşulacaktır:
- Ameliyatla elde edilmesi beklenen hedefler
- Genel sağlık durumunuz değerlendirilecek; alerjiniz olup olmadığı ve önceki tıbbi tedaviler gözden geçirilecektir.
- Varsa, kullanmakta olduğunuz ilaçlar, besin takviyeleri ve vitamin kullanımınız kontrol edilecektir.
- Sigara, alkol ve madde kullanımı ile ilgili sorular yöneltilecektir.
- Önceki ameliyat öyküsü kontrol edilecektir.
- Çene estetiği seçenekleri sizinle değerlendirilecektir
- Uygun tedavi önerilecektir.
- Kullanılacak olan anestezi yöntemine doktorla birlikte karar vereceksiniz.
- Yüzünüzün fotoğrafları çekilecektir.
- Olası komplikasyonlar (istenmeyen durumlar) ve burun estetiği ameliyatının riskleri hakkında bilgi verilecek sizle birlikte ele alınacaktır.
AMELİYATTAN ÖNCE NE YAPMALIYIM?
İşlemden önceki ve sonraki dönemlerin mümkün olduğunca sorunsuz olmasını sağlamak için hastalardan burun estetiği öncesinde hazırlık yapmalarını isteyeceğiz. Hastaların yerine getirmesi gerekebilecek bazı talimatlar aşağıdaki gibidir:
- Ameliyattan önce genel sağlık durumunuzun değerlendirmesi için kan testlerinin yapılması gerekir ve doktorunuz, EKG çektirmenizi isteyebilir.
- Eğer varsa, önceden geçirmiş olduğunuz cerrahi işlemler kontrol edilir.
- Burun spreyleri ve alerji ilaçları dahil kullandığınız ilaçlar kontrol edilecektir.
- Kanamayı ve morarmayı arttırabileceğinden, ameliyattan en az 10 gün önce her türlü kan sulandırıcı ve bazı anti-inflamatuar ilaçları kullanmayı bırakın.
- İyileşme sürecini geciktirebileceği için, ameliyattan en az iki hafta önce tütün ürünleri, nikotin ve marihuana kullanımını bırakın. Eğer sigara tiryakisi iseniz, ameliyattan önce sigara içmemeniz için sizi mümkün olduğunca teşvik edeceğiz.
- Şişliklerin inmesini geciktirebileceğinden, ameliyattan en az 1 hafta öncesinden itibaren alkol alımından kaçının.
- Kanama süresini uzatabileceğinden; ameliyat öncesindeki 10 gün boyunca balık yağı, sarımsak özü ve E Vitamini gibi bitkisel takviyeleri almaktan kaçının.
- Ameliyat günü yaklaşırken bol miktarda su için.
- Ameliyattan önceki gece iyi bir uyku uyuyun.
- Ameliyat sonrasında kullanılacak soğuk tampon malzemelerinin kullanıma hazır olduğundan emin olun.
- Ameliyat günü rahat ve bol giysiler giyin, takı, piercing, kontakt lens ve kolye takmayın.
- Ameliyat saatinizden en az 8 saat önce, size reçete edilen ilaçlar dışında, yemeyi içmeyi bırakın.
- Ameliyattan önce antibiyotik, mide bulantısı ve ağrı kesici ilaçlar dahil olmak üzere reçete edilmiş olan ameliyat sonrası ilaçlarınızı yanınızda getirmeyi unutmayın.
- Ameliyat sonrası için yatağınıza yeterli miktarda yastık getirilmiş olduğundan emin olun; zira ameliyat sonrası başı yüksekte tutmak şişlikleri azaltacaktır.
- Ameliyattan sonra burun üzerinde baskı uygulayabileceğinden gözlük takmaktan kaçınılması gerekmektedir.
- Ameliyattan sonraki gece size yardımcı olması için bir aile bireyinin ya da bir arkadaşınızın refakatçi olarak kalması gerekir.
- Ameliyat günü sabahı duş alın ve ameliyat günü herhangi bir losyon, parfüm, makyaj malzemesi ve kozmetik ürünü kullanmayın.
RİNOPLASTİ (BURUN ESTETİĞİ) ÇEŞİTLERİ
Rinoplasti genellikle burnunu yeniden şekillendirmek için, boyutunu küçültmek veya büyütmek için yapılır. Burun estetiğinde yaygın olarak kullanılan üç teknik vardır.
KAPALI RİNOPLASTİ
Aynı zamanda “Endonazal Prosedür” (burun içi işlem) olarak da bilinir ve bu işlemde, burun deliklerinin içinde küçük kesiler oluşturulur. Fazla deri çıkarılır ve kıkırdak gerektiği şekilde şekillendirilir. Kesiler daha sonra doku içinde kaybolan materyalin kullanıldığı dikişlerle kapatılır. Kapalı burun estetiği işleminden sonra geride gözle görülür yara izi kalmaz ve bu işlem, açık burun estetiğine göre daha az müdahalenin gerçekleştiği bir işlemdir. Ancak, bu işlem, daha karmaşık düzeltmelerin yapılması için uygun olmayabilir.
AÇIK RİNOPLASTİ
Açık burun estetiğinde, burun delikleri arasında burun tabanında küçük kesiler (transkolumella kesileri) oluşturulur. Fazla deri kesilerek alınır, kıkırdak yeniden şekillendirilir veya burun protezi yerleştirilir. Düzeltmeler yapıldıktan sonra kesiler dikişlerle kapatılır. Bu işlem, cerrahın daha doğru bir işlem yapmasını sağlar ve gerçekleştirilen işlemin doğruluğunu arttırır. Geride gözle görülen izler kalabilir, ancak bunlar, burnun kıvrımları arasında iyi gizlenir.
SEPTOPLASTİ (BURUN KIKIRDAĞI) CERRAHİSİ
Septoplasti ameliyatında burun hattı boyunca bir kesi oluşturulur. Burun delikleri arasında yer alan ve septum adı verilen duvarı düz bir pozisyona getirmek amacıyla burun içindeki kıkırdak ve kemiğin eğrilmiş kısımları, içeriden ve burnun üst kısmından çıkartılır. Ameliyat sonrasında yüzde yara izi kalmaz ve bu işlem bazen horlamayı azaltmada etkin olmaktadır.
BURUN ESTETİĞİ AMELİYATININ AŞAMALARI
Aşağıdaki adımlar burun estetiği ameliyatında sıklıkla gerçekleştirilen aşamalardır.
1.ADIM: ANESTEZİ VERİLMESİ
Klasik bir burun estetiği ameliyatı, genel anestezi altında veya sedasyon ile lokal anestezi altında gerçekleştirilir. MediExpert cerrahı, yapılacak burun ameliyatı türüne göre sizin de görüşlerinizi alarak en iyi seçeneğe karar verecektir.
2. ADIM: BAŞLANGIÇ KESİLERİ
Burun estetiği ameliyatı, ya burun içinde kesilerin gizlendiği 'Kapalı Rinoplasti' tekniği ile veya burun tabanında (kolumella) burun delikleri arasında bir kesinin oluşturulduğu “Açık Rinoplasti” tekniği ile yapılır. Bu kesilerden girilerek, burun kemiklerini ve kıkırdaklarını örten cilt kaldırılır ve böylelikle burun yapısını yeniden biçimlendirmeye izin veren bir erişim sağlanmış olur.
3. ADIM: BURUN YAPISINI YENİDEN BİÇİMLENDİRME
Kesiler oluşturulduktan sonra, cerrah, hasta ile önceden kararlaştırılanlara uygun olarak burnun yeniden şekillendirme işlemini gerçekleştirebilir. Kıkırdağın ya da kemiğin çıkartılmasıyla ileri derecede büyük olan bir burun küçültülebilir.
Bazı durumlarda, burun ameliyatında kıkırdak greftlerinin eklenmesi gerekebilir. Bu amaç için alınan kıkırdak, en sık burnun ortasındaki bölüm olan septumdan alınır; bazen de bu amaç için kulaktan ve nadir durumlarda kaburganın bir bölümünden alınan kıkırdak da kullanılabilir.
Burun kemiğinin eğri olduğu durumlarda (septum deviasyonu), septum düzleştirilir ve soluk alıp vermeyi düzeltmek için burun içindeki çıkıntılar küçültülebilir.
4. ADIM: KESİNİN KAPATILMASI
Burun yapısı istenen şekle getirildikten sonra, cerrah dikiş atarak kesiyi kapatır. Boyutlarını değiştirmek amacıyla burun deliklerinin doğal kıvrımlarına da ilave kesiler uygulanabilir.
BURUN ESTETİĞİNİN (RİNOPLASTİNİN) YARARLARI
Rinoplasti, bireylerin görünümünde büyük bir değişiklik yapabilir ve aşağıdakilerde de olası düzelmeler sağlar:
- Arzulanan burun şekli
- Arzulanan burun büyüklüğü
- Yüze simetri kazandırılması
- Nefes alma kolaylığı
- Yüzdeki yapıların birbirine uyumu ve estetik dengeleri daha iyi hale gelir.
- Yüz görünümünde gençleşme
- Kendine güvende artış
CERRAHİ İŞLEMİN HEMEN SONRASINDA NELER OLABİLİR?
Ameliyat sonrası dönem, iyileşmenin hızla gerçekleşmesi ve hastanın toparlanması için son derece önemlidir. Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün, aşağıdaki belirtiler meydana gelebilir:
- Ameliyattan sonraki birkaç saat, müşahede altında kalacaksınız
- Bir miktar rahatsızlık, şişme ve morarma yaşayabilirsiniz. Rahatsızlığı azaltmak için reçeteli ilaçlar verilecektir.
- Uyandığınızda gözlerinizin ve burnunuzun üzerine yerleştirilmiş soğuk kompres yapan gazlı bezler bulunacak.
- Ameliyat sırasında kurumasını önlemek için gözünüze koyulan kayganlaştırıcı ilaçlar nedeniyle görmeniz biraz bulanık olabilir.
- Burnunuzdaki sargılar ya da şişmeler nedeniyle burnunuzdan düzgün bir biçimde nefes almıyor olabilirsiniz.
- Bir haftaya kadar olan bir süre için burnunuzun içinde sargılar bulunacak.
- Gözleriniz üzerinde morarmalar olacaktır ve bunların bir veya iki hafta sonra geçmesi beklenmektedir.
- Sersemlemiş hissedebilirsiniz ve birkaç gün bulantınız olabilir.
- You will be asked to limit facial expressions such as laughing and smiling for several weeks.
RİNOPLASTİ AMELİYATI NE KADAR SÜRER?
Ameliyat, yapılan tekniğe ve durumun karmaşıklığına bağlı olarak yaklaşık bir buçuk ( 1.5 )ile 4 saat arasında sürmektedir.
CERRAHİ İŞLEM UYGULANABİLMESİ İÇİN KAÇ YAŞINDA OLMAM GEREKİR?
Burun estetiği ameliyatının sebebi, sağlığınızdan ziyade görünüşünüzü iyileştirmekse, burun kemiğinin büyümesini ve yüz yapısının tamamen tamamlanmasını beklemeniz önerilir. Bu da kızlar için 15, erkekler için 16 yaşlarına karşılık gelmektedir. Diğer yandan, burun ameliyatının nedeni solunum bozukluğu ise, işlem daha genç yaşta yapılabilir.
BURUN AMELİYATI SONRASI NASIL BİR AĞRI OLUR?
Ağrıya dayanıklılık hastadan hastaya değişebilse de hastaların çoğunda hafif düzeyde bir rahatsızlık hissi gelişmektedir. Olası herhangi bir rahatsızlığı azaltmak için hafif ağrı kesiciler reçete edilir ve bu ilaçlar genellikle sadece birkaç gün kullanılır. Ameliyat sonrasında hastalarda ciddi ağrı olması sık rastlanan bir durum değildir.
BURUN AMELİYATINDAN SONRA YARA İZİ KALACAK MI?
Kapalı rinoplasti tekniğinde kesiler burun içinde yapıldığından izler görünmez, oysa açık rinoplasti tekniği, burun tabanında burun deliklerinin arasında hafif bir iz oluşmasına neden olabilir (kolumella boyunca). Bununla birlikte, profesyonel ellerde bu iz, burnun doğal kıvrımlarında iyice gizlenecektir. Oluşan iz zamanla kaybolur. Ayrıca alternatif olarak rinoplasti sonrası izlerle başa çıkmaya yardımcı olmak için radyofrekansla dokuların soyulması (radyofrekans abrazyon) gibi tedaviler de bulunmaktadır.
İYİLEŞME DÖNEMİ NE KADAR SÜRER?
Ameliyattan sonra, hastaların çoğu hafif bir rahatsızlık hissi yaşarlar. Bir miktar şişme ve morarma oluşması beklenir; burada çürüklerin çoğunun bir veya iki hafta sonra düzelmesi ve şişmenin birkaç ay sonra düzelmesi beklenir. Hastaların çoğu, iki ay sonrasında şişlikleri çok zor fark edebilmektedirler. Oluşabilecek rahatsızlık hissinin azaltılması için ağrı kesiciler reçete edilir. İyileşme süresi, uygulanan tekniğe bağlı olarak rinoplastiden sonra ortalama 1-2 hafta kadar sürmektedir.
İYİLEŞME DÖNEMİ TALİMATLARI
İyileşme döneminde uyulması gereken talimatlarından bazıları aşağıda özetlenmiştir.
- Gözlere ve buruna ilk 48-72 saat boyunca soğuk pansuman uygulanması gerekir.
- Şişliği en aza indirmek için başınızı ilk iki gün boyunca yukarıda tutun. Uyku sırasında yarı yatar durumda olmak en iyi pozisyondur.
- Isıtıcı ve fırın önü gibi sıcak yerlerden uzak durun, çünkü bunlar burun kanaması riskini artırabilir.
- Reçeteli ilaçlarınızı düzenli olarak alınız, aksi halde iyileşme süresi uzayabilir.
- Vücudunuzu susuz bırakmamak için bol bol su için.
- En az 3 hafta boyunca şiddetli bir biçimde sümkürmeyin ve hapşırırsanız ağzınızı açık tutun.
- Bandajlar çıkana kadar duş yerine banyo yapın.
- Üst dudak hareketi sınırlı olacağından dişlerinizi hafifçe fırçalayın
- Yüksek lifli yiyecekleri yiyin.
- Tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden kaçının.
- Aşırı çiğnemekten kaçının.
- Başınızı içine sokarak giyeceğiniz süveter ve kazak gibi giysiler yerine önden açılan ve kapanan kıyafetleri seçin.
- Güneşe maruz kalmaktan kaçının ve dışarıdayken güneşten koruma faktörlü kremler kullanın. Güneş, cilt renginde değişiklikler yapabileceğinden güneşten koruyucularla özellikle burnunuzu koruyun.
- En az bir ay boyunca güneş gözlüğü ve gözlük kullanmaktan kaçının.
- Kanamayı artırabileceği ve iyileşme süresini uzatabileceği için her türlü kan sulandırıcı, bitkisel takviye edici ve bazı anti-inflamatuar ilaçları almaktan kaçının.
- İyileşme sürecini geciktirebileceği için, ameliyattan en az iki hafta önce tütün ürünleri, nikotin ve marihuana kullanımını bırakın.
- Şişliği uzatabileceğinden en az bir hafta alkol almayın
- Bacaklarda kan pıhtılaşma olasılığını en aza indirmek için küçük yürüyüşler yapmanızı teşvik ediyoruz.
RİNOPLASTİ SONRASI HASTANEDE KALMAM GEREKİR Mİ?
Bu işlem, tipik olarak ayakta tedavi olarak sınıflandırılmaktadır, yani hastanede bir gece kalmanın gerekli olmadığı bir işlem olarak kabul edilir; ancak karmaşık işlemlerin gerektiği durumlarda hastanede bir veya iki gece kalmak gerekebilir.
DİKİŞLER NE ZAMAN ALINIR?
Eğer çözünür dikiş uygulanmadıysa; dikişler, genellikle ameliyattan sonraki 5-7 gün içinde alınır.
NE ZAMAN ÇALIŞMAYA BAŞLAYABİLİRİM?
Hastaların çoğu 1 hafta içinde masa başı işlere geri dönebilirler.
AMELİYATTAN SONRA ARAÇ SÜREBİLİR MİYİM?
Ameliyatı takip eden 48 saatten önce ve ideal olarak ilaçlarınız kesilmeden önce araç sürmeniz önerilmemektedir.
CERRAHİ İŞLEM SONRASINDA NE ZAMAN DUŞ ALABİLİRİM?
Genellikle bir burun ameliyatının ardından ertesi gün soğuk bir duş alınmasına izin verilir, ancak banyo küvetinde yıkanmak yüzün doğrudan suyla temas etmemesi açısından duşa kıyasla daha iyi bir seçenek olacaktır.
SPOR YAPMAYA NE ZAMAN BAŞLAYABİLİRİM?
Hafif egzersizler yapmaya genellikle ameliyattan sonraki 3-5 gün içinde başlanabilir, buna karşılık 3 hafta süreyle yüzmekten kaçınılmalı ve zorlu egzersizler ameliyat sonrasındaki 4.-5. haftaya kadar yapılmamalıdır.
CİNSEL İLİŞKİYE NE ZAMAN BAŞLAYABİLİRİM?
Ameliyattan sonraki ilk hafta cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır ve bu süre sonrasında aşırı güç sarf edip kendinizi zorlamadığınız sürece cinsel ilişkide bulunmanız sorun yaratmaz.
RİNOPLASTİYE ALTERNATİF BİR SEÇENEK VAR MI?
Dolgular, burun görünümünü yeniden şekillendirmek ve iyileştirmek için geçici bir çözüm olabilir, ancak bunlar ne burun boyutunun küçültülmesinde etkili olabilir ne de sonuçların rinoplasti prosedürü kadar etkili olması beklenir. Dolgu maddeleri küçük değişiklikler sağlayabilir ve sonuçlar en az 6-9 ay ve en fazla 18 ay sürer.
RİNOPLASTİ DİĞER İŞLEMLER İLE BİRLEŞTİRİLEBİLİR Mİ?
Burun estetiği ile güvenle gerçekleştirilebilecek çok sayıda farklı kozmetik cerrahi işlem vardır. Yüzde kapsamlı bir yenilenme elde etmek için sıklıkla yüzün diğer kısımları da ele alınır.
Burun estetiği ile en sık uygulanan işlemler septoplasti (bir rinoplasti türü), Çene Estetiği , Boyun Germe (Platismaplasti) , Yüz Gerdirme (Ritidektomi) , Göz Kapağı Estetiği ve Dudak Dolgunlaştırma ; bununla birlikte uygulanabilecek işlemler sadece bunlarla sınırlı değildir.
Bu ameliyatların birlikte yapılması ile, iki ayrı ameliyatın risklerinden kaçınılması sağlanır; anestezi bir kez uygulanmış olur, iyileşme süreci en aza indirilmiş olacağından avantajlıdır ve tüm bunlara bağlı olarak zaman ve bütçeden tasarruf edilmiş olunur.
SONUÇLARIN SON HALİ NE ZAMAN ORTAYA ÇIKAR?
Burun estetiğini takiben şişliğin büyük kısmı birkaç ay sonra kaybolur, ancak yeni burun hatlarının tamamen oturması ve nihai sonuçların görülmesi bir yıl alabilir. Bu süre zarfında, burun görünümünde kademeli iyileşmeler olacaktır.
RİNOPLASTİ AMELİYATININ OLASI KOMPLİKASYONLARI VE RİSKLERİ
Tüm ameliyatlar belli bir dereceye kadar belirsizlik ve risk taşır. Bireyler, elde etmek istedikleri estetik hedefleri ve bunların olası yararlarını rinoplasti ameliyatının getirebileceği riskler ve olası komplikasyonlarla karşılaştırarak tartmalıdır. Bazı komplikasyonlar ve riskler aşağıdaki gibidir:
- Anesteziye ait riskler:
- Şişme ve morarma
- Burun kanamaları
- Enfeksiyon
- Seroma (sıvı toplanması) ve hematom (kan toplanması)
- Nefes alıp vermede zorluk
- Olası bir düzeltme ameliyatı için gereklilik doğması
- Yara izinin istendiği gibi olmaması
- Ciltte renk değişiklikleri
- Koku alma duyusunda değişiklik
- Ciltte duyu hissinde değişiklik
- Yara iyileşmesinin yetersiz olması
SONUÇLARIN KALICILIĞI NEDİR?
Burun estetiğinin sonuçları uzun sürelidir ve işlem gelişimini tamamlamış bir yüze yapıldığı ve doğru ellerde yerine getirildiği sürece bazen ömür boyu sürmektedir. Bununla birlikte, vücut yaşlandıkça kademeli değişikliklerin ortaya çıkması kaçınılmaz olsa da ameliyatla elde edilen düzelmenin büyük kısmının kalıcı olması beklenmektedir. Yaşam boyu güneşten korunma ile sağlıklı bir yaşam tarzı, sonuçların uzun ömürlü olması ve kalıcı bir sonuç elde edilmesi için olumlu etki edecektir.